Skip to content

Democratisering van Vreemdelingenhaat

24/03/2011

Opgegeven als ‘op sterven na dood’, na de verkiezing van Sarkozy (2007) tot president van Frankrijk, heeft het Front national (FN) onder leiding van Marine Le Pen (de dochter van…) zich in de afgelopen maanden weer weten op te richten.  Er is in dat geval sprake van nieuw extreem rechts. Wat is er nieuw aan? Het beeld, niet de politieke grondslagen.

Marine Le Pen, 42 jaar, strafrechtadvocate geweest, heeft zich omringd met mensen van haar generatie. De thema’s die zij opvoert zijn van deze tijd. Dat wil zeggen dat ze heeft gebroken met de retoriek van haar vader met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en die van de Algerijnse oorlog. Daarmee heeft ze kans gezien het proces van diabolisering van de FN, die met die retoriek verknoopt was, te doorbreken.

Deze de-diabolisatie maakt dat rechtse kiezers die tot voor kort niet op de FN zouden stemmen, hun reserves kunnen laten varen. De polls van 10 maart jongstleden leren dan ook dat 21% van de ondervraagden de intentie heeft om in 2012 (het jaar van de presidentsverkiezing) op Marine Le Pen hun stem uit te brengen. De kantonnale verkiezingen van zondag 20 maart bevestigen de trend.

De uiterlijke vernieuwing verandert niet de grondhouding van de FN. Die blijft geconcentreerd op de problematiek van de ‘nationale identiteit’ en de ‘immigratie’. Daaraan voegt zij onder meer toe de bestrijding van de ‘islamisering’. Het zijn de politieke ‘vijvers’ waarin ook Sarkozy vist. Langs die weg beoogt Marine Le Pen de vreemdelingenhaat te democratiseren.

Er zijn dus beeldveranderingen (daarom ‘nieuw’) maar de FN blijft een ‘parti xenophobe’, zo luidt een van de conclusies, geformuleerd in de ‘décodage’ van het succes van Marine Le Pen, in het Franse dagblad Le Monde van 11 maart 2011. Valt hier een les uit te trekken wat de verankering van het gedachtegoed van de Nederlandse PVV betreft? (ThH)

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: