Skip to content

Breivik, kind van God of van Bakoenin?

01/08/2011

Volgens het commentaar in NRC-Handelsblad (30-31 juli 2011) zijn bijna alle terroristen schatplichtig aan de Russische anarchist Bakoenin, want die schetste in zijn geschriften ‘het kwaad’ als ‘historische noodzaak’. Anders Breivik, de Noorse moslimhater, zou in die zin Bakoenins ‘kind’ zijn. Wat een onzinnige omweg om het gedachtegoed van een kennelijk notoire rechts-nationalist op te hangen aan dat van een anarchist, dus ‘linksig mens’ uit de 19e eeuw. Dan kun je net zo goed zeggen dat Breivik een kind van God is, want staat er niet in de bijbel op honderden plaatsen dat God zich genoodzaakt zal zien om geweld te gebruiken? Neem Deuteronomium vers 27: “God zal je slaan met Egyptische zweren en holbulten, met schurft en krauwsel, – waarvan je niet zult kunnen genezen.” En zo zijn er nog vele citaten meer, mooi op een rijtje gezet en becommentarieerd door Maarten ’t Hart in zijn Wie God verlaat heeft niets te vrezen.

Niet alleen de anarchisten hebben het gedaan, ook de marxisten-leninisten zijn de schuld volgens het vervolg van dit commentaar, dat Breivik nu weer in verband brengt met de geweldenaars van de Rote Armee Fraktion in de Bundesrepublik van de jaren ’70 en ‘80, een leninistisch geïnspireerde groepering.

Komkommertijd alla, maar dat betekent nog niet dat het NRC-Handelsblad de thuisblijvende lezer deze zomer kan opzadelen met redactionele commentaren die appels met peren en varkens met koeien vergelijkt. Laten we toch vooral zuiver blijven redeneren en geen belegen onzin van stal halen om rechts of links naar de mond te praten.

’s-Hertogenbosch, Boudewijn Chorus

[Beeldmateriaal ontleend aan Éditions Libertalia, Parijs]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: