Skip to content

Jezuïeten en Geldwisselaars aan de Macht

07/03/2012

Deze week is de maffiose top van de politieke macht in Nederland begonnen aan een debat over de vraag: ‘Welke lastenverzwaring zullen we dit keer de bevolking opleggen?’. Ik noem die top ‘maffioos’ omdat de bedoelde lasten worden opgelegd en wie weigert deze de dragen zal desnoods met geweld worden gedwongen te gehoorzamen. Dus gaat het om een wijze van handelen zoals ook de maffia opereert.

De bedoelde maffiose top bestaat uit drie figuren, een sjacheraar (Rutte), een jezuïet (Verhagen) en een geldwisselaar (Wilders). Rutte heb ik op twee maart jongstleden in een tv-nieuwsuitzending horen zeggen dat ‘we’ een stabiele economie willen, dat ‘wij als Nederlanders’ het huishoudboekje van de overheid op orde willen hebben. ‘Het huishoudboekje moet wel kloppen’, herhaalde hij nog eens.

Ik heb een zodanige leeftijd bereikt, dat ik inmiddels heel wat bezuinigingsrondes heb meegemaakt. Het huishoudboekje van de overheid moet dus al lang op orde zijn. Als dat niet zo is, bevestigt Rutte een leugen en dat is ook liegen…

Dat hier gesjacherd wordt blijkt ook uit wat een rechtgeaarde anarcho-liberaal (zie de Volkskrant van 5 maart 2012, de column van Bert Brussen) ‘stiekem’ en ‘huichelend’ noemt, als deze beschrijft hoe de VVD-fractie onder het schrappen van een bepaald verbod tracht uit te komen. Verder heet het in die column dat Rutte meer koffie heeft gedronken met de mannenbroeders van de SGP dan goed voor een liberaal is. De typering ‘sjacheraar’ is dus passend.

Over de andere twee deelnemers van de top wil ik kort zijn. Verhagen komt uit de culturele kring van jezuïeten, van inquisitie, van roomse terreur. Wilders wil de euro inruilen voor de gulden – hij is de grote valsemunter van de top. Alle drie kunnen zich verenigen in wat bij de jezuïeten te leren valt: ‘Onbuigzaam wat de doctrine betreft, handelen naar bevind van zaken als het erom gaat het ergste te vermijden’.

Het zou mij niet verbazen als er, wat de toepassing van die leer aangaat, een geheim Europees genootschap blijkt te bestaan. Want de president van de Europese centrale bank, de Italiaan Mario Draghi, wordt in een commentaar in Le Monde (van 1 maart 2012) herkend als: ‘le jésuite’. En dat soort lui is aan de macht, in de economie, in de politiek. Je hoeft heden ten dage helemaal geen anarchist te zijn, om de verwerpelijke aspecten van ‘het systeem’ te doorzien: opleggen, onderwerpen, afdwingen.

Dat ‘systeem’ werkt overigens in elke bestuurslaag, dus niet alleen op Europees en nationaal niveau, maar ook op provinciaal en lokaal niveau. Ik neem in dit geval voor de lokale bestuurslaag de gemeente Dordrecht als voorbeeld.

                                                                    

‘Wij’

In een uitleg door de Dordtse overheid lees ik het volgende: ‘Een waardedaling van de koophuizen leidt niet tot een lager bedrag van de OZB, die wordt vanwege inflatie meestal zelfs hoger’ (informatie verstrekt via Dordt Centraal van 2 maart 2012).

Kijk, wie de politieke macht heeft, kan dat doen: opleggen en afdwingen. De politieke partij die de macht heeft in Dordrecht heet ‘Beter voor Dordt’. De naam zegt het al: maar niet beter voor de Dordtenaren.

Want wat is de situatie van de burger? Die hoort dat zijn salaris of zijn pensioen ‘helaas’ niet aan de inflatie kan worden aangepast. Inmiddels heeft die burger in de loop van enkele jaren met dit argument zijn inkomen tegen de tien procent door inflatie achteruit zien gaan.

Zij die in een passende machtspositie zitten (in de economie, in de politiek), schromen niet om de burger te brengen in een, wat juristen noemen, gunman-situation. De burger kijkt als het ware in de loop van een vuurwapen – zoals bij een overval. Ook de verschillende overheden bedienen zich van deze methode.

De metafoor van de maffiapraktijken van de overheid is dan ook treffend. Het is wachten op een uitbarsting: het wordt niet langer gepikt. Hoe dat werkt, leert de ‘Arabische lente’.

Thom Holterman

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 07/03/2012 17:22

    De ware veroorzakers van de huidige situatie wordt hiervoor niet de rekening gepresenteerd. Dat zijn de banken die jarenlang zonder enige schroom zoveel geld hebben gemaakt en nog meer geld in duistere Amerikaanse rommelhypotheken hebben gestoken. Toen die luchtbel plofte moesten overheden diezelfde (z.g. systeembanken) banken met vele miljarden van de ondergang redden, maar de schade aan de echte economie moest toen nog komen. Nog steeds worden deze banken buiten schot gehouden en maatregelen blijven uit ( geen bankensplitsieng, geen transactie-taks etc etc.) en de burger mag weer klaar staan voor de tekorten.

    Hoe lang accepteren we dat nog? Tot hier en niet verder!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: